Vandaag is het ‘Vertel een grap dag’! De uitgelezen kans om naast 1 april je beste grapjes te vertellen. Maar wist je dat Google zelf ook niet vies is van een grapje? Sommige zoekopdrachten geven je namelijk een verrassend zoekresultaat. Wij zijn in de wereld van de Google Easter Eggs gedoken en heb de leukste voor je op een rijtje gezet.
Wat is een Easter Egg?
Iedereen kent het fenomeen van het zoeken naar paaseieren wel. Maar dit kan ook online! Net als de kleurrijke paaseieren die mensen jaarlijks verstoppen met Pasen, verstoppen mensen ook grapjes of boodschappen in (online) content waar mensen naar kunnen zoeken. Tegenwoordig wordt de term veelal gebruikt voor bewust verstopte berichten of grapjes in games, video’s, muziek en dus ook op het internet.
8 leukste Google Easter Eggs
1. Dino Game
Misschien heb je deze al wel eens gezien. Wanneer je internetverbinding wegvalt en je op de pagina komt met ‘geen internet’ in Chrome, zie je daarboven een dinootje staan. Druk op het pijltje naar boven en de game begint! Het doel van het spel is om zover mogelijk te komen met je dino, door over cactussen te springen. Zo hoef je je toch niet helemaal te vervelen zonder internet!
2. Scheve zoekresultaten
Wanneer je op ‘askew’ zoekt (het Engelse woord voor scheef), dan zal je zien dat de layout van de zoekresultaten ook scheef wordt weergegeven.
3. Koprol
Ook deze Easter Egg werkt alleen in het Engels en wil je eigenlijk gewoon even zien. Wanneer je in Google ‘do a barrel roll’ typt als zoekopdracht, dan maken je zoekresultaten daadwerkelijk een koprol. Probeer maar eens uit!
4. Anagrammen
Wanneer je Google vraagt naar de definitie van een anagram, antwoord Google met een anagram.
5. Blink HTML
‘Waarom omschrijven als je iets ook kunt laten zien?’, moet Google gedacht hebben toen ze deze Easter Egg verstopten. Wanneer je hier op zoekt zul je zien dat de zoekterm dik gedrukt is… en knippert! Precies wat de HTML tag doet.
6. Bletchley Park
Ben je op zoek naar informatie over Bletchley Park? Dan lijkt het alsof de locatie aan de rechterkant eerst nog gedecodeerd moet worden. Na een paar seconden verschijnt alsnog de naam Bletchley Park.
Bletchley Park is de locatie waar tijdens de Tweede Wereldoorlog beroemde wiskundigen werkten aan het kraken van Duitse gecodeerde boodschappen.
7. Conway’s Game of Life
In 1970 bedacht de Britse wiskundige John Conway een “cellulaire automaat”, een tweedimensionaal raster met vierkante blokjes. Deze blokjes zijn of zwart of wit en bewegen volgens vastgestelde regels. Hierdoor ontstaan allemaal patronen. Het is dus niet echt een ‘game’, maar wanneer je hier op zoekt in Google zul je aan beide kanten van het scherm verschillende vormen van witte en zwarte vierkantjes zien verschijnen.
8. Hoeveel hoorns heeft een unicorn?
Mocht je even vergeten zijn hoeveel hoorns een eenhoorn heeft, geeft Google je niet zomaar het antwoord, maar je krijgt een rekenmachine te zien met daarin het antwoord alvast ingevuld. Deze Easter Egg verschijnt ook wanneer je zoekt naar “The answer to life, the universe, and everything”. Leuk voor de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy fans onder ons!
Verdwijnende Easter Eggs
Dit zijn uiteraard niet de enige Easter Eggs van Google. Elk jaar verschijnen er nieuwe, sommige zijn blijvend, zoals bovenstaande, maar veel verdwijnen na verloop van tijd ook weer. Easter Eggs zijn een leuke en slimme manier om bezoekers naar je website te trekken of te behouden. Dankzij deze Easter Eggs blijven mensen op Google, in plaats van dat ze doorklikken naar één van de weergegeven zoekresultaten.
Nog een laatste grapje...
Zin om ook een grapje uit te halen met je collega’s, familie of vrienden? Het is niet echt een Easter Egg, maar wel een leuk grapje om uit te proberen: verander de taal van Google naar Piraten, Bork! Bork! Bork!, Elmer Fudd, of Klingon. Woorden als ‘afbeeldingen’ en ‘videos’ bovenin Google zullen nu in de andere taal weergegeven worden.
Nog niet klaar met lachen om Google grapjes? Lees dan ook eens: Google eert de pizza met een nieuwe Google Doodle