Kies voor een duurzame (groene) website
Wist je dat websites ook CO2-uitstoten? Je staat er wellicht niet snel bij stil, maar ook digitaal stoten we CO2 uit. Het laden van afbeeldingen, de code en die ene leuke animatie op je website… het kost allemaal energie en dus stoot het ook CO2 uit. Gelukkig zijn er handige aanpassingen waarmee je je website kunt verduurzamen. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje zodat ook jouw website een steentje bij kan dragen.
Alle data die een website verzamelt en opslaat, en alle content de je op een website vindt, staan allemaal opgeslagen op servers in datacentra. Het internet is zelfs verantwoordelijk voor 3.5% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Ter vergelijking: dit is net zoveel als de uitstoot van de luchtvaartindustrie. Internetgebruik is sinds 2015 al verdrievoudigd en zal ook in de toekomst alleen maar stijgen, en daarmee dus ook de CO2-uitstoot. De datacentra verbruiken namelijk veel energie. Hoogste tijd dus om bewuster met ons internetgebruik om te gaan en ook hierin duurzame keuzes te maken.
Google geeft inzicht in CO2-uitstoot
Sinds kort geeft Google inzicht in hoeveel CO2 de zakelijke diensten zoals Gmail en Google Docs uitstoten. Zo kunnen bedrijven zelf actie ondernemen om deze te verkleinen. Tijdens de Coronapandemie zijn bedrijven veel meer digitaal gaan (samen)werken. Maar dit heeft ook een stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg. Google gaat voor bedrijven inzichtelijk maken hoeveel CO2 ze bij hun werkzaamheden met Google-diensten produceren.
Kies voor groene website hosting
Wil je weten of je website groen gehost wordt? Op TheGreenwebFoundation.org kun je nagaan of jouw website op een groene server gehost wordt. Een groen vinkje wil echter niet zeggen dat je hostingpartij ook volledig groen is. Het kan namelijk zijn dat ze de verbruikte energie compenseren en zijn zelf dus niet groen.
Energiezuinige donkere modus
Een lichte achtergrond verbruikt meer energie dan een donkere. Zoekmachine Blackle sprong daar in 2007 op in door als eerste zoekmachine een donkere achtergrond te gebruiken. De zoekmachine maakt gebruikte van Google Search, dus de zoekresultaten zijn hetzelfde als in Google, alleen energiezuiniger. Er werd vanuit gegaan dat Blackle zo’n 750 megawatt-uur aan energie per jaar zou besparen.
Met de komst van de donkere modus kun je nu ook heel eenvoudig sites als Google, Facebook en zelfs apps zoals die van Bol.com bekijken met een donkere achtergrond. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je ogen.
Daarnaast gaat de batterij van je mobiele apparaat ook langer mee wanneer je vaker de donkere modus inschakelt. Een langere batterijduur leidt weer tot minder oplaadbeurten voor je mobiele apparaat, wat ook weer stroom bespaart. Win-win dus!
Duurzame keuzes tijdens ontwikkelen van een website
Ook bij het ontwikkelen van een website kun je duurzame keuzes maken die het energieverbruik van je website beperken. En deze keuzes zijn makkelijker dan je denkt. Met de volgende punten kun je bij het ontwikkelen van je website al een verschil kan maken:
- Kies ervoor lazy-loading; hierbij worden niet alle afbeeldingen en video’s direct geladen bij het openen van je website, maar pas wanneer je naar beneden scrollt.
- Schakel autoplay voor video’s uit
- Gebruik één lettertype in plaats van meerdere en verkies een systeemfont (die elke computer al standaard heeft) boven een webfont (deze moeten apart ingeladen worden).
- Beperk het gebruik van lichte en felle kleuren
- Beperk het aantal effecten en animaties op je website. Deze zien er misschien leuk uit, maar verbruiken ook meer energie. Dus als ze niet nodig zijn, kun je ze beter weglaten.
Duurzame keuzes leiden tot snellere website
Iedereen wordt blij van een snelle website. En Google al helemaal. Snelle websites komen hoog in rankings terecht. Een bijkomend voordeel van duurzamere keuzes op je website is dat de pagina ook sneller laadt omdat het minder energie kost om te laden. De kans is dus ook groot dat je website dankzij duurzamere keuzes beter rankt in Google.
Meer weten?
Wil je meer weten over de CO2-uitstoot van websites en de maatregelen die grote websites nemen of de uitstoot terug te dringen? Op de website van Climate Impact Partners vind je handige infographics en meer informatie over dit onderwerp.
Ik wil ook een groene website