Het digitaal toegankelijk maken van een website betekent dat deze goed te bezoeken en te begrijpen is voor iedereen, waaronder ouderen en mensen met een beperking. Bij het maken van de website moet er rekening gehouden worden met:
Dit houdt onder andere in dat de website beschikt over een voorleesfunctie, dat het taalgebruik voor iedereen te begrijpen is, en dat er een tekstueel alternatief is voor afbeeldingen en video’s.
(Semi)-overheidswebsites zijn sinds 2018 zelfs verplicht om een toegankelijke website te hebben.
Toegankelijke websites moeten voldoen aan de internationale Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze voorschriften hanteren vier basisprincipes waar toegankelijke websites aan moeten voldoen:
Daarnaast zijn (semi-)overheidsorganisaties verplicht om op hun website te vermelden welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te behouden voor haar bezoekers. Dit wordt gedaan in een toegankelijkheidsverklaring.
Ook is het belangrijk dat organisaties blijven werken aan de toegankelijkheid van hun website, zodat deze ook in de toekomst toegankelijk blijven voor iedereen.
25% van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen van een website die niet volledig toegankelijk is. Dat is een flink percentage. Een 100% toegankelijke website geeft je de volgende voordelen:
Toegankelijke websites kunnen in aanmerking komen voor een waarmerk van de stichting Drempelvrij.nl. Deze stichting beoordeelt websites en apps op hun toegankelijkheid voor alle websitebezoekers. Met het waarmerk laat je als organisatie zien dat je website toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) hanteert hierin twee niveaus: A en AA. Hierbij is het AA-niveau het standaard geworden volgens de Europese regelgeving.
Stichting Drempelvrij.nl hanteert ook twee waarmerken: het groene waarmerk met één ster en het groene waarmerk met twee sterren. Het logo met één ster wil zeggen dat een deel van de website toegankelijk is voor alle bezoekers, maar niet alle pagina’s. Websites van (semi-)overheid organisaties moeten voldoen aan de eisen voor het waarmerk met twee sterren (oftewel het AA-niveau). Op deze websites zijn alle pagina’s 100% toegankelijk voor alle bezoekers.
Websites die een waarmerk hebben gekregen, worden opgenomen in het register Waarmerkdragers. Hierin zijn ook de inspectierapporten te vinden met daarin de pagina’s die beoordeeld zijn en het niveau waaraan de pagina’s voldoen.
Bij DIMA. nemen we toegankelijkheid heel serieus. De afgelopen jaren hebben wij al aan een aantal mooie projecten mogen werken om websites toegankelijk(er) te maken. Niet alleen (semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijke website te hebben. Ook commerciële organisaties zijn wettelijk verplicht hun website zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle bezoekers.